O nama

Studio OBE je osnovan kao rezultat višegodišnje saradnje na nizu projekata sa obostranom željom da svaki projekat kroz arhitektonsko projektovanje ispriča svoju priču. Ovaj multidisciplinarni beogradski studio, čiji su osnivači Jasna Kavran i Ksenija Pantović, bavi se projektima arhitekture, enterijera i dizajna nameštaja iz oblasti arhitekture stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata, uz blisku saradnju sa grafičkim dizajnerima, umetnicima i saradnicima iz drugih oblasti.

Metodologija projektovanja Studija OBE zasniva se na ideji da je svaki projekat jedinstven i da zahteva specifičan pristup uz blisku saradnju sa investitorima što rezultira projektovanjem maksimalno funkcionalnih prostora usklađenih sa specifičnim potrebama korisnika.

Jasna Kavran

Jasna Kavran, je arhitekta i istraživač sa širokim spektrom stručnih iskustava u međunarodnom arhitektonskom projektovanju (rad na projektima), pedagoškim (kao suradnik u nastavi) i istraživačkim projektima (radionice, znanstveni radovi itd.).

Od 2009. godine Jasna radi kao arhitekta projektant i projektant saradnik i bila je uključena u razvoj više projekata jednoporodičnog i višeporodičnog stanovanja, kao i nekoliko enterijera.

Neki od projekata koje je Jasna vodila i na kojima je radila uključuju projekat rekonstrukcije i konzervacije nekoliko zgrada u Londonu, UK, u sklopu arhitektonskog biroa “Feilden + Mawson”, veliki projekat rafinerije vredan 500 miliona evra u Beogradu, Srbija, kao i nekoliko drugih industrijski projekti za Gazprom njeft kao arhitektonski projektant u kompaniji Projmetal ad u Beogradu, Srbija, i niz projekata jedno- i višeporodičnih stambenih objekata u Beogradu, Srbija, kao izvršni direktor/upravljački partner Studio OBE – arhitektonske firme sa kojom je -osnovana.

Od 2011. godine Jasna je započela saradnju sa GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), gde je učestvovala u više naučno-istraživačkih projekata vezanih za energetsku efikasnost u Srbiji.

Pored pedagoškog i stručnog rada, Jasna se bavi i naučno-istraživačkim radom.

Ksenija Pantović

Dr Ksenija Pantović je arhitekta i istraživač sa širokim profesionalnim iskustvom u arhitektonskom projektovanju (rad na projektima), pedagoškim (kao asistent u nastavi) i istraživačkim projektima (radionice, naučni radovi itd.). Od 2011. godine Ksenija radi kao asistent i naučni saradnik na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ksenija predaje kurseve dizajna, te učestvuje na pratećim seminarima, izbornim predmetima i radionicama.

Pored pedagoškog rada Ksenija je jedan od osnivača Studija OBE i radi u oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Ksenija radi na izradi idejnih i arhitektonskih projekata aktivno učestvuje na arhitektonsko-urbanističkim konkursima i izložbama i dobitnica je nekoliko zapaženih nagrada.

Pored pedagoškog i stručnog rada, Ksenija se bavi naučno-istraživačkim radom. Njene istraživačke teme su široko fokusirane na oblast savremene arhitekture i urbanizma, odnosno arhitektonskog dizajna, dok se u užem smislu istraživanja odnose na razvoj dinamičkih i transformabilnih metodologija projektovanja i načina na koji se arhitektura prilagođava kontekstu brzih promena. Ksenija je doktorirala sa tezom „Uloga principa transformacije u razvoju dizajnerskih modela u arhitektonskom projektovanju“. Objavila je više članaka i istraživačkih radova u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima.

Tamara Vićović

Završila je integrisane akademske studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 2020.godine. Za vreme studija aktivno posećuje razne radionice vezane za arhitekturu i dizajn nameštaja. Učesnik je na mnogobrojnim konkursima. Tokom studiranja, bila je saradnik i dizajner u porodičnoj firmi koja se uspešno bavi enterijerom i produkcijom nameštaja. Nakon završenih studija, postaje deo tima Studija OBE, gde svoju ekspertizu iz oblasti materijala i razrade nameštaja, uspešno primenjuje u svim projektima u studiju.

Nevena Nikolić

Završila master studije 2021. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na smeru Arhitektura. Tokom studija učestvuje kao saradnik u nastavi na projektantskim predmetima i izlaže svoje radove na studentskim izložbama, Salonu arhitekture u Novom Sadu i Rumi, kao i na Danima Arhitekture u Banja Luci. Radno iskustvo stiče kao aktivni učesnik na arhitektonsko-urbanističkim konkursima, kao i radom u ulozi nadzora na evropskim i američkim projektima. U budućnosti planira dalje napredovanje i usavršavanje u sferi projektovanja i unutrašnje arhitekture.

Dunja Djokić

Završila je master na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2019. godine na smeru Unutrašnja arhitektura. Dunja je multitalentovan član tima sa različitim interesovanjima vezanim za dizajn, koja razvija i kroz novinarstvo, kroz uredništvo beauty sekcije Elle magazina, godinu dana pre nego što postaje deo Studija OBE. Njena pažnja prema estetici i detaljima donela joj je nadimak beauty urednice tima. Paralelno sa tim, radno iskustvo razvija i kroz projekte arhitekture i grafičkog dizajna kao freelance.

Maša Bogunović

Završila je master studije 2021. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u Prvoj beogradskoj gimnaziji na društveno-jezičkom smeru. Njeni studentski radovi izlagani su na izložbama najuspešnijih studentskih radova iz oblasti projektovanja, urbanizma i grafičkog dizajna, a pojedini su i publikovni. Sastavni je član organizatora festivala „Samit nesvrstanih“ kog čine skejteri, umetnici, fotografi, dizajneri, muzičari i arhitekte. Radila je na projektima dizajna i izrade skejt skulptura koje čine sastavni deo urbanog mobilijara trgova nekoliko gradova u Srbiji.